miercuri, 5 noiembrie 2014

3 Povesti ce au inconjurat lumea

Rasplata lenesului - o frumoasa poveste albaneza

Elefantul, hipopotamul si iepurele franghier - o frumoasa poveste africana

Floarea de lirolay - legenda din Argentina


Rasplata lenesului- poveste populara

Se spune: "daca nu ai noroc in viata, ti-l poti face!".
Cum? Iti spun la sfarsitul povestii populare, Rasplata lenesului, ca sa n-o patesti si tu cum i s-a intamplat lenesului cu pricina!
Traia odata, intr-o tara, un om caruia i s-a dus vestea de lenes.
Toti din jurul lui roboteau, care cum se pricepea, numai el astepta sa-i pice norocul din cer.
Intr-o buna zi, a venit la el un prieten, care fusese plecat in lume, strabatand multe mari si calatorind prin multe tari.. Si tot povestindu-i cate vazuse si intalnise in calatoriile sale, a adus vorba si despre o anume tara, unde intalnise oameni care aveau numai un ochi.

Lenesul nu l-a mai lasat sa-si depene amintirile din calatoriile facute, ci l-a rugat sa-l indrume spre acea tara, unde oamenii aveau un singur ochi. Acolo avea sa se arate la iarmaroc, ca o ciudatenie, castigand bani in schimb, pentru ca cine n-ar fi platit sa vada un om cu doi ochi in frunte?

Dar socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.
Ajuns in tara de pomina, primul locuitor, de cum l-a vazut pe lenesul cu doi ochi, l-a strafulgerat un gand. A chemat iute pe un alt prieten si i-a spus:
- Prietene, ia te uita ce ciudatenie! Sa stii ca daca-l legam si-l ducem apoi duminica la circul din piata luam bani buni pe el. Fiecare va da oricat, sa vada un om cu doi ochi!

Si au facut intocmai. L-au inhatat, l-au legat fedeles si l-au aratat in piata tuturor curiosilor.
Si erau multi care dadeau bani sa vada un asemenea fenomen. Asa ca cei pe care el trasese nadejde sa-i prosteasca se imbogateau de pe urma lui, iar lenesul inghitea in sec, luandu-si adevarata rasplata a leneviei lui, caci socoteala lui de-acasa daduse gres, nepotrivindu-se cu cea din piata circului.

*Norocul ti-l faci prin studiu si munca, copile!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Director WEB Mocka

Top-siteuri

TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi