miercuri, 2 iulie 2014

Sabia lui Stefan

Mereu neinfricat in razboaie, dar si foarte priceput la mestesugul lor, Stefan Voda reusea sa-si invinga dusmanii nu numai cu ostile, ci si cu intelepciunea mintii. Domnul Moldovei a fost - dupa cum au tot spus cu totii, cronicari si tarani, aliati si dusmani - domn vrednic peste o tara mica, dar cu inima mare.
Mult s-au mai minunat ceilalti crai, voievozi si imparati de faptele sale, iar faima lui a ajuns spre Soare-Rasare pana hat, in Persia si stepele Moscovei, iar spre Soare-Apune pana la Venetia si Roma. Chiar Papa l-a trecut cu slove aurite in cartea sa, numindu-l "Sabia crestinatatii", fiindca dintre toti domnii, el singur a stat pe vremea aceea in calea turcilor si tatarilor de nu au putut sa potoleasca celelalte tari din inima Europei.
Numai ca, om fiind si el, a prins de la o vreme sa imbatraneasca si sa-l chinuie tot mai mult ranile capatate in desele sale razboaie.
Si - dupa cum spuneau tot cei mai batrani - cand a simtit Voda Stefan sfarsitul aproape, a luat un ochean si s-a uitat, din cetatea Sucevei, sa mai vada inca o data Moldova lui cea draga. Apoi, gandea el, va putea muri linistit si impacat, cu tara in suflet...
Dar, cum se uita el roata, iata ca zareste venind asupra Moldovei, din sapte parti ale lumii, sapte ostiri pline de dusmanie, cu domnii lor in frunte.
S-a intors cu manie Stefan si, chemandu-si de indata capeteniile si boierii din divan, a luat sabia si a implantat-o adanc intr-un perete, graind apoi catre cei dimprejurul sau:
- Boieri dumneavoastra si dragii mei osteni, nouri amenintatori vor sa pravale iar asupra Moldovei. De va veni dusmanul si va va cere sa-i supuneti tara, sa-i spuneti ca ingenuncheati in fata lui numai daca se va arata indeajuns de vrednic si de puternic pentru a va stapani. Si el va va intreba "Cum?" Iar voi sa-i raspunde-ti asa: "Scotand sabia implantata de Stefan Voda inainte de a se sui pe patul mortii".
Si a murit Domnul Stefan. Iar vrajmasii venind pe rand si incercandu-si puterile, in zadar s-au muncit sa scoata din perete sabia lui Stefan, vestitul domn al Moldovei.
Si nici din inimile romanilor cu iubire de stramosi si de tara, nu-l va putea scoate vreodata careva pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare, viteazul adanc si pururi infipt acolo prin pilda si stralucirea vesnica, fara pereche, a faptelor credintei sale...

Text : "Cele mai frumoase legende depre Sfantul Voievod Stefan cel Mare", de Constantin Bostan
Ilustratii: Vasile Olac, Editura Actiunea, Piatra-Namt, 2010

Cititi si : "Muma lui Stefan cel Mare"

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Director WEB Mocka

Top-siteuri

TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi