sâmbătă, 21 iunie 2014

Barba-Cot si cei doi copii

"A fost o data un pitic tare mic si poznas, care se chema Barba-Cot. El isi avea casuta intr-o ladita veche si intunecoasa din camera copiilor. Copiii il iubeau mult pe Barba-Cot: se jucau cu el si ascultau cu placere povestile acestuia despre imparatia piticilor. Dar, iata ca a sosit si ziua de 15 septembrie, cea mai importanta zi pentru Ionel si Marioara, pentru ca implinisera de curand sase ani. Au plecat nerabdatori si grabiti spre scoala si au uitat de bietul Barba-Cot, care a ramas plangand, inchis in ladita. Soricelul Chit-Chit, auzind plansul piticului, a venit repede la el si l-a intrebat:
- Draga piticule, de ce plangi asa de amar?

- Cum sa nu plang, daca Ionel si Marioara m-au lasat singur si m-au inchis in ladita asta veche si intunecoasa?
- Nu mai plange, i-a zis Chit-Chit, caci eu te voi scoate din aceasta inchisoare. Cu dintii mei ascutiti voi face o gaura in capacul lazii si tu vei putea iesi la lumina.
Zis si facut. Chit-Chit se apuca de treaba si in curand Barba-Cot o zbughi afara din ladita si facu cateva tumbe, chiuind de bucurie. Dupa ce i-a multumit lui Chit-Chit pentru ajutorul pe care i l-a dat, fugi repede afara si pas-pas, se lua dupa un grup de scolari cu ghiozdanele in spate, ca sa ajunga la scoala. Aici, spre bucuria lui, ii vazu pe cei doi prieteni ai sai incolonati, adica asezati doi cate doi si condusi de invatatoarea lor in clasa. El... s-a strecurat pe furis in clasa si s-a urcat pe dulap. A privit cu atentie in jurul lui si a vazut multe lucruri frumoase.
Copiii erau foarte cuminti. Stateau la margine de banca, cu spatele drept, cu mainile la spate. Cand voiau sa spuna ceva, ridicau doua degetele de la mana dreapta in sus. Isi scoteau lucrurile din  banci fara zgomot. Nu dadeau din picioare. Nu vorbeau intre ei. Nu mancau in timpul lectiei, iar cand erau intrebati cum ii cheama isi spuneau numele clar si cu voce tare. Purtarea copiilor i-a placut tare mult piticului si de bucurie a inceput sa bata din palme."
Textul este preluat din "Indrumator metodic", Editura didactica si pedagogica Bucuresti


Copii, ce v-a placut cel mai mult din aceasta poveste? De ce?
Cum se numea piticul?
Ce povesti spunea copiilor?
Unde au plecat Ionel si Marioara?
 Ce-a patit piticul?
Cine l-a salvat?
Ce a facut piticul de bucurie?
Unde a pornit el?

Ce alta poveste cu pitici mai cunoasteti voi?
Puteti sa imi povestiti Alba ca zapada si cei 7 pitici?


2 comentarii :

Director WEB Mocka

Top-siteuri

TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi