marți, 1 aprilie 2014

Istoria diafilmului


Acum mai bine de 20 de ani, am intrat cu mama si cu tata in librarie si am vazut multe cutiute mici si colorate la care ei se uitau cu interes. Cautau sa cumpere unele povesti pe care nu le aveam. Costa 14 lei fiecare. Eu abia asteptam sa vina seara si sa dea drumul la acel aparat magic care arunca povestea pe perete. Uneori, nu aveam rabdare si mama acoperea geamul cu o patura sa faca intuneric in camera, ne asezam pe covor, in fata unui perete vopsit cu var alb (nu era lavabil pe vremea aceea) si asa porneam in lumea povestilor.
Eram mica pe atunci, 5, 6 ani si nu stiam sa citesc prea bine, asa ca tata, mai rabdator din fire, imi descifra tainele povestilor derulate in fata ochisorilor mei curiosi.
Si incepea ... cam asa...
Mai am si acum acel proiector - un aparat negru, de plastic, un ”player” romanesc de mare exceptie, made "Coop Tehnometalica", care a costat, pe atunci, 212 lei. Ne facea mereu probleme, mereu ma plangeam ca nu este bun de nimic: mai mult de doua diafilme consecutive nu puteam urmari pentru ca se incingea foarte tare, becul lumina foarte puternic si din cauza aceasta punea mana deasupra sau o carte ... sa mai estompeze din acea lumina orbitoare. Alteori, diafilme erau agatate si rupte si incepea o serie de lacrimi sa curga pe obrajii mei. Nu intelegeam de ce sa nu mai vedem noi Cuore sau Alba ca zapada. Ce daca s-au rupt, le lipeste tata. Asa gandeam eu, insa realitatea era ca o data stricate, trebuiau inlocuite.
Dar, asa prostovan cum era acel aparat, uite ca incanta si alte perechi de ochi dupa aproape 30 de ani: copiii mei sunt fascinati de aceste povesti proiectate pe pereti. Atat de magic mi se pare incat nu doar copiii stau sa savureze povestea de pe perete, ci chiar si noi, adultii.
Trebuie sa multumim studioului Animafilm, care, incepand cu 1964 a produs o serie de diafilme romanesti, istorice, patriotice, povesti pentru copii care au bucurat multe generatii inca de atunci si pana in zilele acestea imbacsite de Disney-isme.
Actori, regizori, ilustratori, caricaturisti, cu totii au lucrat cu rabdare si migala pentru a crea acele diafilme care sa "bata" creatiile hollyoodiene ce ii entuziasmau pe copii prin actiune, efect, culoare, coloara sonora.
Secretul este cum le citesti povestea copiilor.
Secretul este sa le descoperi copiilor magia diafilmului.
Secretul este ca o data ce ai vazut un diafilm cu o poveste frumoasa ai vrea sa mai vezi inca una... si inca una.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Director WEB Mocka

Top-siteuri

TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi